Design System nedir?

enes kırdemir
4 min readMar 29, 2023

Design system, günümüzde ürün tasarımı dünyasında popüler bir konudur. Bu sistemler, belirli bir markanın veya ürünün tasarım dilini, bileşenlerini, renklerini, tipografi, görsel öğelerini ve diğer tasarım unsurlarını belirleyen bir dizi kural ve yönergeleri içerir. Design system, bir marka veya ürünün tutarlılığını ve sürekli olarak gelişen tasarım trendlerine uyumunu sağlar. Design system oluşturmak, tasarım ekibinin işbirliğini kolaylaştırır ve tasarım sürecinde zaman ve para tasarrufu sağlar.

Design system oluşturmanın ilk adımı, marka veya ürünün belirli bir tasarım diline sahip olmasını sağlamaktır. Bu tasarım dilinde, belirli bir renk paleti, font ailesi, icon seti ve diğer görsel öğeler belirlenir, bir sonraki adım ise tasarım componentlerini belirlemektir. Tasarım componentleri, tasarım dilinde belirlenen renkler, yazı tipleri ve diğer görsel öğelerle oluşturulan, daha büyük tasarım öğeleridir. Mesela, bir button tasarımı, bir card tasarımı veya bir form tasarımı, tasarım bileşenleri olarak kabul edilir. Tasarım componentlerini oluşturmak, tasarım sürecinde tekrarlanan tasarım elementlerini tanımlamak ve bu elementlerin sürekli olarak yeniden kullanılmasını (reUse) sağlamak için faydalıdır.

Design system oluşturmanın son adımı, tasarım component’lerini ve diğer tasarım elementlerini belirli bir yönergeler ve kural setiyle birleştirmektir. Bu kural seti, tasarım sürecinde hangi componentlerin kullanılacağını, nasıl kullanılacağını ve hangi durumlarda kullanılmaması gerektiğini belirler. Bu, tasarım ekibinin işbirliğini kolaylaştırır ve markanın veya ürünün tutarlılığına katkıda bulunur. Ayrıca, bu kural seti, marka veya ürünün tasarım dilinin gelecekteki gelişimine de rehberlik eder.

Genel Avantajlar

  1. Tutarlılık: Markanın veya ürünün tasarım dilini, bileşenlerini, renklerini, yazı tiplerini, görsel öğelerini ve diğer tasarım unsurlarını belirleyen bir dizi kural ve yönergeleri içerir. Bu sayede, marka veya ürünün tutarlı bir görünüm ve kullanıcı deneyimi sağlanır.
  2. İşbirliği kolaylaştırma: Tasarım sistemleri, tasarım ekibinin işbirliğini kolaylaştırır. Tasarım bileşenleri ve diğer tasarım unsurları bir kez oluşturulduktan sonra, tasarım ekibi üyeleri bu bileşenleri ve unsurları yeniden kullanabilir. Bu, tasarım sürecinde verimliliği artırır ve bir ekip çalışması yürütmeyi kolaylaştırır.
  3. Tasarruf sağlama: Tasarım sistemleri oluşturmak, tasarım sürecinde zaman/para tasarrufu sağlar. Tasarım bileşenleri ve diğer tasarım unsurları bir kez oluşturulduktan sonra, tasarımların daha hızlı bir şekilde prototipleştirilmesine ve güncellenmesine olanak tanır. Bu da tasarım sürecindeki verimliliği artırır ve proje süresini kısaltır.
  4. Uyum sağlama: Tasarım sistemleri, markaların ve ürünlerin sürekli olarak gelişen tasarım trendlerine uyum sağlamalarına olanak tanır. Tasarım sistemleri, markaların ve ürünlerin hedef kitlesiyle ve rekabet ortamıyla uyumlu bir tasarım diline sahip olmalarını sağlar.
  5. Yeniden kullanım(ReUse): Tasarım bileşenleri ve diğer tasarım unsurları bir kez oluşturulduktan sonra, tasarım ekibi bunları yeniden kullanabilir. Bu da tasarım sürecinde verimliliği artırır ve bir projenin tamamlanması için daha az çaba harcanmasına olanak tanır.

Tasarım sistemleri, markaların ve ürünlerin tutarlı bir görünüm ve kullanıcı deneyimi sağlamalarına, tasarım ekibinin işbirliğini kolaylaştırmalarına, tasarım sürecinde zaman ve para tasarrufu sağlamalarına, sürekli olarak gelişen tasarım trendlerine uyum sağlamalarına ve tasarımların yeniden kullanımına olanak tanır.

Olası Dezavantajlar

  1. Esneklik eksikliği: Tasarım sistemleri, belirli bir markanın veya ürünün tasarım dilini ve bileşenlerini belirleyen sıkı bir kural seti içerir demiştik. Bu katı kurallar, tasarımların çeşitliliğini sınırlayabilir ve tasarım sürecinde esnekliği azaltabilir.
  2. Zaman ve kaynaklar: Tasarım sistemleri oluşturmak zaman alabilir ve ek kaynaklar gerektirebilir. Tasarım sistemlerinin oluşturulması için kapsamlı bir araştırma, planlama ve işbirliği gereklidir. Bu, tasarım sürecinde ek bir yük/maaliyet oluşturabilir.
  3. Öğrenim: Tasarım sistemlerinin başarılı bir şekilde uygulanması, tasarım ekibi üyelerinin eğitimini gerektirir. Tasarım sistemlerinin kullanımı için bir rehber veya kılavuz hazırlanması gerekebilir. Aslında genellikle böyle olması beklenir. Günümüzde profesyonelce hazırlanan tasarım sistemlerinin neredeyse tamamının bir guideline’ı vardır.
  4. Uyumsuzluk: Tasarım sürecindeki her türlü senaryo için uygun olmayabilir. Bazı tasarım durumları, tasarım sistemlerinde öngörülmeyebilir veya mevcut tasarım component’ lerine uyum sağlamayabilir. Bu, aslında genellikle merkezi tasarım sistemlerinde aşılabilir bir durumdur. Master tasarımın merkezi olarak yönetilmesi durumudur.
  5. Güncelleme ve yönetim: Zaman zaman güncellenmesi gerekebilir. Mevcut tasarım bileşenleri ve diğer unsurların yeniden değerlendirilmesi ve güncellenmesi, tasarım sistemlerinin doğru şekilde yönetilmesini sağlar.

Kısace; Tasarım sistemleri, esnekliği azaltabilir, zaman ve kaynaklar gerektirebilir, öğrenim süreçleri gerektirebilir, uyumsuzluk/sorunlarına neden olabilir ve güncelleme yönetim zorlukları yaratabilir. Bununla birlikte, tasarım sistemleri oluşturmanın faydaları, dezavantajlarına göre daha ağır basar ve tasarım sürecindeki verimliliği artırır ve markaların ve ürünlerin tutarlı bir görünüm ve kullanıcı deneyimi sağlamalarına olanak tanır.

İlerleyen süreçte bazı design systemlerden bahsedeceğim.

--

--